2016. február 21., vasárnap

Böszörményi Gyula - Leányrablás Budapesten 


Fülszöveg: Budapest, 1896. A város a millenniumi ünnepségek lázában ég. A békebeli Monarchia minden zugából tízezerszám tódulnak az emberek, hogy megcsodálják az ezeréves Magyarország egybehordott kincseit. Köztük van a Marosvásárhelyről érkezett, 16 éves Hangay Emma kisasszony is, akinek a rendezvények második napján nyoma vész. Négy évvel később titokzatos távirat érkezik az azóta is gyászoló, idős édesapa, Hangay Árpád címére: a különös üzenetet Emma, a rég halottnak hitt lány küldte! Az ekkor 17 éves Mili kisasszony, Emma húga azonnal a fővárosba utazik, hogy nővére keresésére induljon. A talpraesett, éles eszű lány nem sejti, hogy midőn felszáll a vonatra, rémálmokhoz hasonló kalandok sora veszi kezdetét, melyek kibogozásában egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró lesz.

Leírás: Kiskoromban mindig is egy időgépről álmodoztam. Vajon milyen lehet visszamenni az időben, és olyan emberekkel beszélgetni, akik sorsdöntő tetteikről voltak híresek? Vagy csak egyszerűen olyannyira karizmatikus személyiségek voltak, hogy fényük és hírnevük mind a mai napig nem kopott el?
  Böszörményi Gyula mesterien alkalmazva minden írói fondorlatát, maga kalauzol el minket a békebeli Monarchia szédítően izgalmas világába, ahol főúri nemesek és csacska cselédlányok társaságában maga a rideg Ambrózy báró vár ránk,  hogy együtt göngyölítsük fel az évszázad bűnesetét! Velem tartasz? Csapjunk hát büntetlenül ramazurit az ősi Pest városában, kísérünk ezúttal maga Böszörményi Gyula s a Leányrablás Budapesten! (Milyen jó is lenne egy könyves időgép! :D )



Most miután leromboltam ezt a csodálatosan felépített bevezetőt, elmesélem nektek, hogyan is szippantott magába és ragadt el órákra a külvilágtól ez a könyv! Mint tudjátok, van egy szörnyű titkom... Finoman szólva is könyv-és borító fetisiszta vagyok, így nem is csoda, hogy a Leányrablás Budapesten úgy hatott rám, mint Gollamra az LSD, akarom mondani, az Egy Gyűrű. Minden egyes oldala egy-egy keserédes történelmi édesség! Észbe sem kapsz és máris az 1900-as évek Pestjén lófrálsz Hangay Emília és báró Ambrózy Richárd társaságában. 
  A két kulcsszereplő huzavonája felpezsdítette a kicsit terjengős cselekményt. Néha még komolyan meg is sajnáltam a fiatal bárót! (Bár aztán előkapta a "nőgyűlölő" oldalát, így csak jókat nevettem a szenvedésein.)

  Miután a már említett Richárd sikeresen elgázolja a frissen konflisa elé pattanó Emíliát, megnyeri annak ápolását megbolondítva egy igen csak szövevényes gyilkossági üggyel. A rideg bárónak napról napra kell megküzdenie a Milit üldöző bérencekkel, gyilkosokkal, és gonosz kacsákkal, miközben fel kell göngyölítenie egy több szálon futó gyilkossági ügyet. (Oké, bevallom, kacsák nem voltak, de ők köztudottan gonosz lények.) Az már csak slusszpoén, hogy mindezt Mili igen csak megnehezíti. A kisasszony ugyan is felháborító módon nem hajlandó úgy viselkedni, mint egy buta tyúk! Sehol egy hiszti, vagy dühroham, pedig bárócskánk ennél többre nem igen tartja a nőket.
  Szegény Ambrózy Richárd végül kénytelen lesz bevenni Milit is a nyomozásba, ezzel kitéve olyan veszélyeknek, melyeket még ő maga sem ismer. A békebeli Monarchia minden sarkából veszély les rájuk. Vajon képesek lesznek-e felgöngyölíteni az egyre kuszább gyilkossági ügyet, és még időben megtalálni Hangay Emmát? Vagy minden tervük dugába dől, és Mili elveszít mindent ami kedves a szívének, beleértve a mufurc bárót is?



Értékelés: 4,5/5 Ritkán olvasok ennyire hiteles és magával ragadó művet! A korhű és hiteles leírások borzongatóan élethűvé teszik a könyvet! Komolyan mondom, olyan mint egy történelmi csemege. A múló idő homályába vesző történetek és emberek új életre kelnek az író tolla által. Olvasás közben szinte te magad is érzed a lüktető Millenniumot ünneplő Budapest vad forgatagát, annak minden szépségével és szörnyűségével együtt! Egyszerűen varázslatos! Történelem rajongóknak kötelező darab! 16 éves kortól ajánlom a krimi és a régmúlt szerelmeseinek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése