2014. október 31., péntek

Ben Sherwood - Merülj alá az álmokért

 Fülszöveg: 
 Charlie St. Cloud ígéretes jövőjét az a kamaszkori csíny törte derékba, amiben meghalt az öccse. Évekkel később egy barátságos New England-i halászfaluban annak az ősi temetőnek a gondnoka, ahol a testvére, Sam nyugszik. Miután a balesetet követően a mentősöknek csodával határos módon sikerült Charlie-t újraéleszteniük, nem mindennapi képességre tett szert: látja Sam szellemét, beszélget vele, sőt még baseballoznak is. Ebbe a féltve őrzött, titkos világba csöppen bele az elbűvölő Tess Carroll, aki éppen világ körüli szólóvitorlázásra készül. A sors egy hatalmas viharba vezeti a lány hajóját, őt pedig Charlie életébe kormányozza. Csodálatos és különös kapcsolatuk az idővel való versenyfutáshoz, az élet és a halál, a múlt és a jövő, a megtartás és az elengedés közötti választáshoz, valamint ahhoz a felismeréshez vezet, hogy igenis történhetnek csodák, ha megnyitjuk a szívünket.

A könyvtárban akadtam rá erre a kis regényre. Mint mindig, most is a borító keltette fel az érdeklődésem, egyszerűen imádom, hihetetlenül gyönyörű! Sok olyan könyv van, aminek semmi köze a borítójához, de ez más. Látszik, hogy a tervező rászánta az időt, és elolvasta a könyvet. 
De, mielőtt még túlságosan is elkalandozom, had mutassam be nektek Ben Sherwood-ot. Ha szeretitek a könnyű, felüdítő délutáni olvasmányokat, Sherwood könyveit csak ajánlani tudom. 
A történet egy testvér pár szemszögéből indul. Sam és Charlie rajonganak a baseball-ért. Éppen kedvenc csapatuk, a Sox meccséről indulnak haza (a szomszéd néni meglovasított autójával), mikor baleset éri őket. Egy részeg kamionos beléjük rohan, Charlie, Sam és a kiskutyájuk Oscar életüket vesztik. Mire a mentő kiért, már csak az idősebbik fiún, Charlie-n tudnak segíteni. Miután rengeteg fáradtság és küzdelem árán egy Florio nevű tűzoltó visszahozza őt az életbe, Charlie ígéretet tesz kisöcsének.

" - Ne aggódj kisember! (...) - Minden rendben lesz. Ígérem. "

Már alig vártam, hogy kiderüljön mi fog történni, erre ugrunk 13 évet, és egy fiatal nő szemszögébőlismerjük meg a történetet,  Tess Carrol éppen egy világ körüli szólóvitorlázásra készül, mindig is céltudatos és független nő volt, ezért most sem aggódik. Pedig lenne rá oka, amire készül veszélyes: hónapokig egyedül lesz a nyílt tengeren segítség és barátok nélkül. Ha valami történik, kicsi az esélye, hogy megtudják menteni. Már az utolsó teszteknél tart, hamarosan útnak indul Querencia
névre keresztelt vitorlásával. Csak, hogy a próba kör során önfejűségének köszönhetően hatalmas bajba kerül. Egyenesen belehajózik az öbölben tomboló viharba. A vitorlást és Tess-t összezúzza a vihar rettenetes ereje. 
 Úgy tűnik Sherwood imádja a "vak foltokat" ugyan is megint ugrunk egyet az időben: Tess-t  édesapja sírjánál a Marblehead-i temetőben találjuk. Örül, hogy végre szilárd talajt érezhet a lába alatt, és, hogy túlélte a vihart. Bár nem igazán emlékszik semmire. Szeretne egy kicsit csendben pihenni, mikor két idióta megzavarja. A temető gondnokai azok Charlie St. Cloud és a részeges Joe. 
 A lány már épp készül leharapni a fejüket, mire Charlie heves elnézések közepette elmagyarázza neki a lúdmegelőzési program fontosságát. (Kártevő kis dögök, mint a kacsák) Van valami furcsa a fiúban, valami megmagyarázhatatlan. Habár Tess nem az a romantikus lélek, mégis elígérkezik egy randevúra a hősszerelmes temetőgondnokkal. 
 Bizony a kis Charlie-ból dögös pasi lett az évek során. Álmodozó szemekkel és kis gödröcskékkel az arcán. A randi remekül sikerül, még az első csók is elcsattan. A férfi még a titkába is beavatja, amit 13 éve senkinek nem árult el: Habár Sam meghalt, ő mégis látja a fiút, sőt még baseballozik is vele. Az öccse az ígéretüknek köszönhetően, örökre az élet és a halál közti mezsgyén egyensúlyozik, halott, de mégis képes kapcsolatot létesíteni Charlie-val. Sőt még király paranormális képességei is vannak. 
Tess el sem akarja hinni, hogy pont most talált egy olyan pasi, akit tudna szeretni, pont most, mikor el kell utazni, talán örökre. Éppen a Waterside-i mólónál készülődik, mikor észreveszi: nem látja a tükörképét. Valami borzalmas történt azon a viharos éjszakán. Hamarosan előkerülnek a Querencia szénné égett darabjai. 

Értékelésem: Ez a könyv tipikusan a szerelemről, a szeretetről, és a reményről szól. Charlie-nak meg kell tanulni elengedni a múltat és megbocsájtania magának. Tess pedig szembe kerül élete legnagyobb döntésével. Mikor már minden veszni látszik, sosem szabad feladni, csodák mindig is lesznek. Élményt keresőknek ajánlom. 

A könyvből nemrég film is készült Zac Efron főszereplésével, de ez ne riasszon el senkit, én már láttam és nagyon jól sikerült. Megható és megrázó egyben. 

1 megjegyzés: