2014. október 6., hétfő

Alex Flinn - Beastly - A szörnyszívű

Fülszöveg:  Szörnyeteg vagyok
Egy szörnyeteg. Nem farkas vagy medve, gorilla vagy kutya, hanem egy teljesen új faj, ami két lábon jár – egy karmos-agyaras teremtmény, akinek minden testrészét sűrű szőr fedi.
Azt hiszed, ez egy tündérmese? Nincs olyan szerencsém.
New York Cityben vagyunk. És a jelenről beszélek. Nem baleset ért, és nem valami betegség támadott meg. De örökre ilyen torz maradok, hacsak meg nem sikerül törnöm az átkot.
Igen, az átkot, amit az irodalom órámra járó boszorkány bocsátott rám. Hogy miért változtatott szörnyeteggé, aki nappal elrejtőzik, éjszaka pedig az utcákon settenkedik?
Elárulom.
Elmesélem, milyen voltam Kyle Kingsburyként, olyasvalakiként, aki mindenki lenni szeretne, gazdagon, tökéletes külsővel és tökéletes élettel. Utána elmesélem, hogy váltam tökéletesen… szörnyeteggé.
Akarod hallani? Mered hallani?


Egy újabb könyv adaptáció, egy újabb élmény. A Beastly című könyvet egy kedves barátom Mariann által ismertem meg. Mind a ketten nagy rajongói vagyunk Alex Pettyfer-nek, így nem is volt kérdéses, hogy elolvasom a könyvet. Lévén diák vagyok, nem igazán vagyok eleresztve anyagilag, így ezt a könyvet a helyi könyvtárból szereztem meg. Ezt azért is utálom, mert nem tehetem ki a könyvespolcomra. Márpedig ez a könyv oda való.
 A történet egy chat beszélgetéssel kezdődik, ahol különleges "emberek" beszélik ki mindennapi problémáikat. Van itt grizzlyvé változott sráctól elkezdve a néma kis hableányig minden. Sok mindenben különböznek, de egy valami közös bennük: egy boszorkány elátkozta őket.
Kendra
 Kyle Kingsbury a suli legmenőbb sráca, az apja kő gazdag tévébemondó, jóképű, ráadásul a fél iskola a lábai előtt hever. Éppen a bálkirályi szerepre gyakorol, mikor egy eddig ismeretlen lány, Kendra megszégyenítően kioktatja, mondván: Nem minden a külső. Kyle természetesen mint minden Suli Bunkója kineveti.. Később bosszúból elhívja a bálra, hogy ott majd mindenki előtt megalázza. Nem meglepő, hogy az enyhén szólva is középszerű lány igent mond a felkérésre, de cserébe egy fehér rózsát kér Kyle-tól. Persze minek is van az embernek bejárónője, ha nem arra, hogy a főnöke bunkó elkényeztetett kis fiacskájának rohanjon virágot venni.  A baj akkor üt be, mikor Kendra mindenkinek elhíreszteli, hogy Kyle-al megy a bálba. A fiú barátnője Sloan (aki egyébként szintén nem a szerénységéről ismert) óriási patáliát csap, és már készül a megszégyenítő hajtépős játszmára, mikor Kyle beavatja a tervébe.
Mr. Suli Bunkójának semmi kedve nincs egy Kendra kaliberű lánnyal menni, mikor megszerezheti a könnyűvérű bombanőt Sloan-t. Nincs is más dolga, mint elhitetni Kendrával, hogy őt viszi a bálra, majd beszambázni Sloan-nal karöltve, és megalázni a lányt.
 A bál estélyén Kyle bejárónője csak a Kednrának szánt fehér rózsát veszi meg, amit Sloan
Kyle
egyszerűen nem hajlandó elfogadni, sőt még el is hajítja. A fiú nem törődve barátnője hisztirohamával, az egyik középszerű jegyszedő lánynak adja a megtépázott virágot. Meglepő módon még örül is neki, hisz sosem kapott ilyen szépet.
 Ahogy azt eltervezték, a buli közepén betoppan Kendra teljes pompában. Látván nyilvános megszégyenülését, mindenki kineveti. De valami furcsa dolog történik, Kendra nem rohan ki a bálteremből sírva, hogy aztán majd egy vödör jégrémmel enyhítse bánatát. Klye már kezd attól tartani, hogy a lány átmegy Carrie-be* és kinyírja a fényes báli társaságot (*Stephen King Carrie c. könyvében a megszégyenített lány eszét vesztve legyilkol egy egész várost, a kritikát megtaláljátok a Stephen King menüpont alatt). Persze semmi ilyesmi nem történik, a lány egyszerűen elsétál.
Kyle új arca
 Bár a történet eddig sem volt unalmas, az igazi cselekmény itt kezdődik, ugyan is Kendra megjelenik Kyle otthonában, és elátkozza őt. 2 rózsaszirom, 2 év. Kyle-nak ennyi ideje van arra, hogy találjon egy olyan lányt, aki a személyisége miatt szereti, különben örökre elátkozva marad.
A fiú először azt hiszi ez csak valami rossz álom lehet, mikor másnap reggel felébredve valóban szörnyeteg lesz. Méghozzá nem is akármilyen, (ezt a filmben kicsit megszépítették) az eddig sármos fiú, most átment Chewbacca-ba (a Star Wars-ból a "majomember").
 Azért valljuk be így csöppet nehéz ismerkedni.
Egyetlen segítsége egy fiatal vak tanár Will, a már említett bejárónő Magda, és egy tükör, amivel bárkit - bárhol megnézhet. (Mert ugye mi más is lenne az első dolga, mint belesni a női zuhanyzóba)
 Kyle-nak le kell küzdenie a benne élő szörnyeteget, és be kell bizonyítani elsősorban önmagának, hogy nem az akinek látszik. Vajon sikerülni fog neki? Vagy a történet végén főhősünk pórul jár?

Értékelésem:  7.5/10 Alapjában tetszett a könyv, bár én hiányoltam belőle az akciót. Nem igazán tetszett, hogy az írónő szinte teljes mértékben a Szépség és a Szörnyeteg témára építkezett, rakhatott volna hozzá még egy kis plusz dolgot. Ami még negatívum, az a borító. Habár jelképes, de elég rosszul lett megszerkesztve, csinálhatták volna jobbra is. Viszont plusz pont Kyle karakterfejlődése, és, hogy végre nem egy tipikus sablon sztorit olvashattunk. Igazi csemege ez az elcsépelt romantikus regények között. 16 éves kortól ajánlom.

Borító: 2.5/5
Cselekmény: 4/5
Szereplők: 4/5
Befejezés: 5/5

A könyvből film is készült: https://www.youtube.com/watch?v=TRb1UpxNzGk

És ha esetleg szeretnél többet tudni a filmről (vagy a dögös főszereplőről...) érdemes benézni ide is:
https://www.facebook.com/groups/267791483384868/?fref=ts

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése