2015. május 10., vasárnap

Alan Bradley - De mi került a pitébe? 


Fülszöveg: Buckshaw valaha jobb időket látott kastélyában az ifjú Flavia de Luce, az ígéretes vegyész, aki különös szenvedélyt érez a mérgek iránt, számos megmagyarázhatatlan esemény tanúja lesz. Halott madár hever a küszöbön, a csőrén egy groteszkül rátűzött postabélyeg. Néhány óra múlva Flavia haldokló férfit talál az uborkaágyásban, és saját szemével látja, ahogy kileheli a lelkét. Flavia megdöbben, ugyanakkor örül, hiszen a gyilkossággal kezdődik el igazán az élet Buckshawban. „Bár mondhatnám, hogy féltem, de nem. Éppen ellenkezőleg. Ez volt messze a legérdekesebb dolog, ami eddigi életemben történt velem.” Flavia számára a nyomozás olyan, mint a tudomány: tele lehetőségekkel, ellentmondással, kapcsolódási pontokkal. Az édesapját, aki egyedül neveli a három lányát, hamarosan letartóztatják, gyilkosság vádjával. Döbbenetes történetet mesél el Flaviának egy rosszul végződő iskolai barátságról, egy felbecsülhetetlen értékű ellopott tárgyról és egy latintanárról, aki harminc évvel azelőtt levetette magát az iskola egyik tornyából. Flavia összeköti a két látszólag távoli halálesetet, elemzi a gyanúsítottakat, és egészen az angol királyig jut el a kutatás során.

Leírás: Érdekes közös történetünk van ezzel a könyvvel. Pár hete kíváncsiságból rákerestem a nevemre. Első nézésre csak a szokásos dolgokat kaptam eredményül: Facebook; Twitter; Goodreads stb... Aztán ráakadtam egy blogra, ahol is megemlítették a nevem egy nyereményjátékkal kapcsolatban. Ez az oldal nem más volt, mint a Könyvek és Kávé, ahol is még anno-domini karácsony tájékán jelentkeztem egy könyves nyereményjátékra, és láss csodát, engem sorsoltak ki mint nyertest! Először a szokásos örömtáncomat jártam (nem akarjátok látni) aztán majdnem elsírtam magam, hisz az eredményhirdetés több mint 1 hónapos volt... 
  Nem szaporítom tovább a szót, szerencsére elnézőek voltak velem, így pár nappal később már a kezemben is tarthattam ezt a gyönyörűséget! :) 
 Már megszokhattátok, hogy ha nekem tetszik egy könyv, azt az egekbe dicsérem, és ahol csak tudom reklámozom. Őszintén szólva a "De mi került a pitébe?" című könyv, már csak a borítója miatt is vonzott, ráadásul itt ez a szokatlan cím! Azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Miután kivégeztem A.M. Aranth "Dobszó a ködben" című könyvét, már fel is csaptam Alan Bradley külföldön igen csak (el)ismert regényét. Persze nem mondom, hogy nem riasztott, a tény, hogy ez egy 6 (!!!) részes sorozat 1. része, de valahogy megbirkóztam vele. :D 
 A 11 éves Flavia de Luce élete a kémia, él-hal a szerves kémiáért, és a híres neves kémikusokért. Bár legnagyobb szenvedélye a méregtan. Az ifjú zseni élete ellenben nem egyszerű. Édesanyját kiskorában elvesztette, és kénytelen együtt élni 2 rossz indulató testvérével Ophéliával és Daphnéval. Édesapjuk a magának való bélyeggyűjtő több szeretetet ad szeretett papírfecniinek, mint 3 lányának. A kis Flavia mégsem adja fel. Természetes adottságát a tudományok iránt tanulásba és kísérletezésbe öli, melyeket előszeretettel tesztel idősebb testvérein. Persze drága főszereplőnket sem kell félteni! Megéri ő a pénzét. Állandó csínytevéseivel folyamatos kalamajkákba keveredik, ahonnan általában a család régi barátja és alkalmazottja Dodger menti ki. Az idős férfi Flavia édesapjának régi katonatársa, akivel együtt harcolt a II. Világégésben. Rengeteg titkot rejteget, de végletekig hűséges a de Luce család iránt. 
   Történetünk rögtön egy izgalmas történéssel kezdődik: A de Luce család házvezetőnője egy elpusztult sárszalonkát talál a ház küszöbén, csőrére tűzve egy fenyegetésnek szánt bélyeggel. Flavia édesapjánál megjelenik egy idegen férfi, aki valamiért zsarolni próbálja a zárkózott bélyeggyűjtőt. Az idegent másnap holtan találják... Flavia már túl későn talál rá, a férfi menthetetlenül haldokol, utolsó szavát a rendíthetetlen kislány sose fogja felejteni: Vale! 
  Eme megrázó esemény után Flavia édesapját letartóztatják gyilkosság vádjával, kis főhősünk pedig nyomozásba kezd. De vajon ki lehet a gyilkos, ha csak Flavia édesapjának volt indítéka? És mi köze lehet a férfinak egy 30 évvel korábban történt (Ön?)gyilkossághoz? Alan Bradley frappáns kis regénye lebilincselő hatásával szinte magába szippantja olvasóját. Mire észbe kapsz már együtt nyomozol Flaviával, s szurkolsz, hogy minél hamarabb előkerüljön a gyilkos.

Véleményem: Abszolút 5/5! Imádom az olyan regényeket és filmeket, melyek a múltban játszódnak. Szeretek egy letűnt korról olvasni, arról, hogyan is éltek az akkori emberek, az akkori fiatalok. A "De mi került a pitébe? lélegzetelállítóan cseles és fordulatos. Nem fogsz tudni ellenállni sem a könyvnek, sem a borítójának, mely mellesleg ötvözi az '50-es évek színvilágát Tim Burton zsenialitásával! Tiszta szívből ajánlom hát ezt a könyvet mindenkinek kortól és nemtől függetlenül! :) 

Kedvcsináló:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése