2014. szeptember 30., kedd

Stephen King - Carrie

Fülszöveg: A chamberlaini gimnáziumban közeleg az érettségi. A tizenhat éves, esetlen Carrie White-ot nemcsak bigottan vallásos anyja terrorizálja, hanem diáktársai - főként a lányok - gúnyolódásának is állandó céltáblája. Egy különösen megalázó esemény után a főkolomposokat megbüntetik, Carrie-ben pedig nőttön-nő az indulat, elégtételt akar venni az őt ért sérelmekért. Egyre inkább tudatosul benne, hogy félelmetes telekinetikus képessége micsoda hatalom!

Elérkezik a nagy nap, az érettségizők bálja. Csodák csodája, a rút kiskacsa Carrie-t bálkirálynővé választják a csinos és népszerű Tommy oldalán. Ám néhány diák nem bír magával, a végsőkig meg akarja alázni a lányt, s szörnyű tervet eszel ki. Válaszként Carrie szabadjára engedi pusztító erejét, melynek nyomán kő kövön nem marad.




Hogy lehet az, hogy egy közel 40 éve íródott könyv még ma is olvasók millióit hódítja meg? Mi okozza ezt a töretlen népszerűséget? Talán az, hogy a téma örök időkig aktuális marad. Minden iskolában vannak klikkek, ahova mindenki szeretne tartozni. A megfelelési kényszer szinte felőröl, de mi mégis megyünk a csorda után. Talán még azt sem vesszük észre, hogy a népszerűség felé vezető lépcsőn gyógyíthatatlan sebeket okozunk egymásnak. A szavaknak hatalmuk van, építenek és rombolnak, mi mégsem vesszük észre. És természetesen minden osztályban van legalább egy áldozat. Ő az akit mindenki piszkál, mert piszkos ruhákban jár, vagy esetleg nagyon szegény. 
Carrie White tipikus áldozati bárány, iskolatársai terrorizálják, az anyja elvakultan vallásos, és  enyhén szólva is pszichopata. Slusszpoénként Carrie egy olyan veszélyes erő birtokosa, melyet nem tud kordában tartani. 
A történet elején főhősünket egy szörnyen megalázó eset éri, melyet osztálytársai kihasználnak, és szinte elképzelhetetlen módon megalázzák a lányt. Carrie az eset után szabadon engedi eddig féken tartott természetfeletti erejét.  Ezután a "jószívű" tanárnő pár nyakleves kíséretében hazazavarja a pórul járt Carrie-t akit hazaérve anyja tovább terrorizál. Ahelyett, hogy megvigasztalná, bezárja egy cellának nevezett ablaktalan odúba, azzal az indokkal, hogy bűnös és bűnhődnie kell. 
 Mit csinál az a gyerek akit bántanak? Hát magába fordul! Na Carrie-vel nem ez a helyzet; pusztító természetfeletti ereje elszabadul, és ahogy azt a fülszöveg ígéri: kő kövön nem marad!  
Úgy tűnik minden jóra fordul, miután az egyik agresszor lány bűntudatában ráveszi barátját, hogy vigye el Carrie-t a végzős bálra. 
 Ahogy az lenni szokott, a lány akit eddig mindenki piszkált, igazi hercegnővé változik. Az iskola diákjai ledöbbennek: Carrie nem is olyan csúnya, sőt! Gyönyörű. A lány naivan úgy gondolja, végre feltörhet, végre befogadják őt is... végre lesznek barátai. De még ezt is elveszik tőle, mikor apuci elkényeztetett kislánya és  bűnöző haverjai elkövetik azt az utolsó "csínyt". 
 Nincs menekvés, ezt már nem lehet jóvá tenni. Betelt a pohár, és Carrie szélnek ereszti fékezhetetlen dühét, az őrület teljesen átveszi rajta a hatalmat, és valami olyat tesz, mely emberi ésszel elképzelhetetlen. Jól gondold meg kit terrorizálsz! Jól gondold meg, mielőtt belegázolsz, egy náladnál gyengébb lelkébe. Ki tudja, lehet az életeddel játszol. 

Habár a könyv már magában egy fantasztikus alkotás, King ezt tovább fokozza. A történetet visszaemlékezésekkel, régi jegyzőkönyvi anyagokkal szakítja meg, melyből habár előre tudjuk, hogy valami borzalmas fog történni, a befejezés mégis vérfagyasztó. 
 Engem mélységesen sokkolt a történet nyers életszerűsége. A bullying egy mára már mindennapossá vált fogalom, mely következtében tinédzserek ezrei követnek el öngyilkosságot. Gondolkodjatok el kicsit azon, hogy ti kit bántottatok meg, akár az iskolában, akár a munkahelyeden. Ne csináld ezt, mert szörnyű következményei lehetnek! 

Értékelésem: 10/10 King Mester hozza a szokásos vérfagyasztó formáját. A cselekmény pezsgő lendületes, és természetesen rémisztő. Hogy mai szóval éljek: Kenderből veri a Démonok között című filmet. Ha unod a rózsaszín felhőt, a nyálas tinidrámákat, üss fel egy Stephen King könyvet és rettegj! 18 éves kortól ajánlom. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése