2014. augusztus 12., kedd

John Ajvide Lindqvist - Hívj be!


Kezdetben senki nem veszi észre, hogy a felfoghatatlan megjelent Blackebergben. 1981 késő ősze van, a peremvárosban a szokott módon zajlik az élet. De amikor a közelben egy tizenéves fiú lecsapolt vérű holttestére bukkannak, rituális gyilkosságokról kezdenek suttogni. Senki sem sejti, mi történik valójában. A 12 éves Oskar képzeletét megragadja a gyilkosság, de még jobban foglalkoztatja az új lakó. A szomszédba egy lány költözött. Összebarátkoznak. Egyre szorosabbá válik a kapcsolatuk. De a lányban van valami furcsa. Valami nagyon szokatlan. És csak éjszaka lehet találkozni vele. 
 A Hívj be! egyedülálló mű: nyomorúságos svéd külvárosban játszódó rémregény. Gyerekek számára szigorúan tiltott olvasmány szerelemről, kitaszítottságról, bosszúról és vámpírokról





Életem első Hard Selection könyve, életem első felnőtt könyve, ha úgy vesszük. Ez a könyv különös elegye a horror és a fantasy világának. És mégis, annyira hihető és életszerű, hogy abba beleborzongsz.
Meg sem lepődtem mikor Lindqist a köszönetnyilvánításban elárulta: ez egy igaz történet. (Egyebekben a könyvben minden igaz, ha nem pontosan ugyan így történt is) 
Persze nem állítom azt, hogy 1981 végén, egy pedofil gyilkos járta Blackeberg utcáit, hogy áldozatai vérét, egy vámpírnak szolgáltassa, de azért maga az alapsztori hihető.

 1981 késő őszén egy gyermek holttestére bukkannak Vällingby egyik erdejében. Miután a sajtó nyilvánosságra hozza a rituális gyermekgyilkosság részleteit általános pánik uralkodik el a lakosságon. 
A szülők nem merik kiengedni a gyerekeket, hajtóvadászat indul a gyilkos után.
 1981 késő őszén Håkan Bengtsson az erdőben vár, vár és vár, míg rá nem lel a tökéletes áldozatra, sietnie kell, hisz nem mehet haza üres kézzel... 
 Szintén ebben az időpontban egy 12 éves kisfiú az erdőben játszik. Oskar Eriksson imád az erdőben lenni, ahol minden nyugodt, és nem bánthatja senki. Ilyenkor szabadnak és erősnek érzi magát. Ámde a játéknak vége szakad, mikor kiderül: egy elmebeteg lemészárolt egy kisfiút a közelben. 
 Oskar csalódottan veszi tudomásul, hogy egy időre meg lett fosztva a játék örömétől. Haragját egy védtelen fán tölti ki anyja egyik konyhai késével. Ekkor pillantja meg először az új szomszédját: Elit. 
 Eli furcsa, úgy viselkedik és beszél mint egy felnőtt. Higgadt, de mégis gyerekes. És iszonyat büdös... nyilvánvalóan hetek óta nem fürdött, Oskar mégis barátságot köt vele. 
 Eli az egyetlen barátja, mindent megoszt vele, de a lány mégsem nyílik meg neki. Titokzatos és nem hajlandó magáról beszélni, de minden érdekli ami Oskarral kapcsolatos, a játékoktól kezdve az iskoláig.
 Ekkor tudja meg azt is, hogy Oskart pár fiú folyamatosan terrorizálja. Rögtön a védelmére kel, és rábeszéli Oskárt, hogy védje meg magát. 
A dolog rosszul sül el, mikor Oskar korcsolyázás közben annyira megüti egyik osztálytársát, hogy az kórházba kerül. 
 1981 késő őszén, egy korcsolyázó kisfiú egy középkorú férfi jégbe fagyott holttestére bukkan. A férfi nyakán sérülések találhatóak. A rendőrség balesetre gyanakszik, ám mikor kiemelik a holttestet kiderül: valaki szándékosan akarta eltüntetni a testet. 
 Oskar és Eli barátsága szerelemmé mélyül miközben a rendőrség tetten éri a gyilkost. A férfi elfogása gyerekjáték volt, ámde az azonosítás már kevésbé, ugyan is leöntötte magát tömény sósavval, arca és felsőtestének egy része teljesen megsemmisült. 
 Staffan Larsson a helyi rendőr tehetetlen, a férfi, akit a välligby-ben elkövetett gyerekgyilkossággal gyanúsítanak nem beszél habár arc és nyelv híján ez nem csoda. Végül egy karórának köszönhetően sikerül azonosítani. A rém aki rettegésben tartotta Svédországot nem más mint az egykori svéd tanár, az pedofília gyanúja miatt elbocsájtott Håkan Bengtsson. Mielőtt szembesíthetnék a vádakkal, a férfi leveti magát 10. emeleti kórterméből. Az orvosok megállapítják a halál beálltát, és a hullaházba szállítatják a gyilkos testét.
Azt hiszed végre fellélegezhetsz, de csak hiszed...
 Benke Edward a kórházi ápoló feladata volt, hogy elszállítsa a testet, ámde észreveszi, hogy a férfi még él... Håkan miután elkapja az ápolót, lefogja és voltaképpen megeszi a szerencsétlenül járt ápoló arcát, és egyéb testrészeit, majd újult erőre kapva Eli felé veszi az irányt. Célja nem más, minthogy megkapja azt, amire már réges-régóta vágyott: a gyermek testét. 
 Håkan két lábon járó torz húscsomóként menekül a rendőrség elöl. 
Mindeközben Blackebergben fény derül a titokra. Oskar összerakja a képet Eliről és Håkanról. 
Úgy tűnik minden összeomlott, Eli nem az akinek mondta magát, még csak nem is ember, sőt a neve sem Eli.
Vajon a szerelem mindent túl él? Még akkor is, ha az egyik fél hazudott a másiknak? 
Vajon képes lesz-e Oskar elfogadni az igazi Elit, vagy mindörökre el kell engednie? 
A történet végén minden megváltozik. Más szemmel látod majd a világot, az embereket. 
Sose mond, hogy gyere be, és mindig nézz a hátad mögé! 

A könyv tartalmazhat: pedofília, szodomizmus, gyilkosság, kleptománia, gyermekkereskedelem, brutalitás, nemi erőszak Elég erős vagy hozzá? Csak felnőtteknek ajánlom. 

Értékelésem: 10/10 A történet remekül fel van építve, a szereplők és a cselekmény kidolgozott, és igényes.                        Ámde a téma és a részletesség miatt a könyv kizárólag felnőtt olvasóknak ajánlott. Lapozz                            bele, ha unod, a rózsaszín felhőt, a romantikus vámpírsztorikat, ha egy kis borzongásra                                  vágysz. Ne félj szörnyek nem léteznek... vagy mégis? 

Extra: 


         




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése