2016. március 16., szerda

Böszörményi Gyula - A Rudnay gyilkosságok 

Ambrózy báró esetei 2.


Fülszöveg: 1900 ősze. Budapest székesfőváros a perzsa sah látogatására készül. A titokzatos keleti uralkodó teljes udvarházával egyetemben járja be Európát, mindenhol rendkívüli érdeklődést, sőt rajongást váltva ki. Rudnay Béla rendőrfőkapitányt azonban egészen más nyomasztja: kereken hét olyan gyilkossági ügy aktája hever az asztalán, amit a legkiválóbb detektívjei sem voltak képesek felderíteni. Az eltűnt Hangay Emma kisasszony megtalálására tett kudarcos kísérlet után Ambrózy báró elvállalja eme különös eseteket, melyek teljességgel érthetetlenek. Vajon a ferencvárosi szatócs miért ölte meg a Bécsből öngyilkossági szándékkal Budapestre érkező festőt – a frissen alkalmazott cselédlány miért mérgezte meg úrnője édesanyját, akit addig sohasem látott – a hamburgi kémiatanár miért utazott Triesztbe, hogy ott a vonaton lelőjön egy általa sohasem látott, tízéves kisfiút – és a pesti kocsmárosnak ugyan mi oka lehetett vidékre ruccanni, hogy aztán a puszta közepén meggyilkoljon egy idős cselédasszonyt? A minden lében kanál Hangay Mili kisasszony és az ő morc bárója nyomozásba kezd, nem tudván, hogy életük máris veszélyben forog.

Előszó: Ez a könyv a lassú gyilkosok királynője! Először magához édesget a lélegzetelállítóan szép borítójával, majd rabul ejt a szikrázóan izgalmas cselekményével. Böszörményi Gyula azon kortárs írók közé tartozik, akikről még 50 év múlva is beszélni fognak.

Nincs is annál jobb érzés, mikor egy könyv annyira magával ragad, hogy nem tudod letenni. Mili és Richárd folyamatos küzdelme lángra lobbantotta az utolsó porszemig tökéletesen hiteles és precíz cselekményt. Ez a könyv egy 200 fokon égő irodalmi nagyágyú, ami megfog és nem ereszt. Ha eleged van a rózsaszín ködből és a klisés karakterekből, csapj fel egy Böszörményi könyvet! Nem fogsz csalódni, ezt garantálom!


Értékelés: 5/5 Nagy elvárásokkal kezdtem neki A Rudnay-gyilkosságok-nak, hisz már az első rész is kiemelkedően nívósra sikeredett. Kicsit talán féltem is, hogy nem lesz rám akkora hatással, mint a Leányrablás Budapesten, de tévedtem, túlszárnyalja azt!
  Richárd és Mili kettőse akár csak a tűz és a víz! Imádtam a közös jeleneteiket, ahogy segítik és védelmezik egymást. Agáta mama sokatmondó megjegyzéseitől nagyon jókat nevettem. S habár elmaradt a nagy összeborulás, mégsem csalódtam. A cselekmény iszonyatosan pörgős és izgalmas volt, Emma sorsa pedig már önmagában megér egy misét. Az a lány egy viktoriánus terminátor!  Külön öröm volt, hogy végre egy kliséktől mentes regényt olvashattunk egyedi karakterekkel Ambrózy Richárd testi hibái ellenére is egy magával ragadó személyiség, akit külön vényre kellene felírni. (Intelligencia és sárm ó yeah.) És végre! Végre valahára nem egy szájtáti lányt kaptunk. Mili egy okos és céltudatos hősnő, aki bármire képes lenne a szeretteiért, és azért, hogy az ő mufurc bárója végre valahára elismerje. Imádtam a párharcukat, és azt, ahogy fokozatosan tudhattunk meg apró kis részleteket Richárd múltjából. Nyilvánvalóan a java még csak most jön, hisz készül a 3. és egyben befejező rész is, ahol remélhetőleg fény derül majd a báró titkaira, és arra a titokzatos rózsa csokorra is. Én nagyon imádtam ezt a könyvet. Minden egyes oldala kész felüdülés volt! Szívből tudom ajánlani kortól és nemtől függetlenül! Minden könyvespolc nélkülözhetetlen eleme egy Böszörményi könyv. :)


Montázs&Szereposztás








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése