2014. október 9., csütörtök

Holly Black - White cat - A fehér macska

Fülszöveg: Cassel átoktevők családjából származik, akiknek hatalmukban áll, hogy kezük legkisebb érintésével megváltoztassák valaki érzéseit, az emlékeit, a szerencséjét. Mivel az átoktevés törvényellenes, ők mindannyian gengszterek vagy szélhámosok. Kivéve Casselt. Az ő érintése nem varázslatos, úgyhogy ő kívülálló, az egyenes srác egy görbe úton járó családban. Mindössze egyetlen apróságot kell elnézni neki, hogy három évvel ezelőtt meggyilkolta a legjobb barátját, Lilát.
Az azóta eltelt idő alatt Cassel, beleolvadva a tömegbe, gondosan felépítette a normalitás látszatát. Ám a látszat bomlásnak indul, amikor Cassel egy szörnyű álomtól űzve, amiben egy fehér macska akar neki valamit mondani, egyik éjszaka elkezd alvajárni. Más, felkavaró dolgot is észrevesz, két bátyjának furcsa viselkedését is beleértve. Titkolnak előle valamit, amiből egy rejtélyes történet bontakozik ki. Ahogy Cassel elkezdi gyanítani, hogy részese egy óriási csalásnak, azt is szeretné megtudni, valójában mi történt Lilával. Az is lehet, hogy még mindig életben van? Hogy ezt kinyomozza, Casselnek túl kell járnia az összes körülötte lévő szélhámos eszén. (forrás: moly.hu)

Régóta szemezgettem ezzel a könyvvel. Sokan ajánlották, és a fülcím is érdekes volt. Végre egy férfi-szemszögből írt történet 0.1% romantikával. A könyv lehengerlően akció dús, és izgalmas. Cassel Sharpe egy átokvető család legkisebb sarja. Ő a család fekete báránya, rajta kívül mindenki rendelkezik valamiféle különleges képességgel (emlékezetmanipulálás, szerencsevetés, tudatmódosítás stb...). Ha ez még nem lenne elég, a társadalom nem igazán nézi jó szemmel az átokvetőket, félnek tőlük, és ezért elítélik őket. Így Cassel-nek nem csak a családjával és önmagával, de még a környezetével is meg kell birkóznia. Egész kis szerencsejáték-hálózatot épít ki az iskolában, amiből egy kisebb vagyonra tesz szert. Próbál elmenekülni a valóság elöl, és úgy tenni, mintha normális lenne. Az élete viszonylag gondtalan, mígnem egy este majdnem leugrik a kolesz tetejéről. Most biztosan azt hiszed, ez is egy tiniregény, amiben szegény depis gyerek keresi az igaz szerelmet, hát nem. Cassel nagyon is szeret élni, és egyáltalán nem akar meghalni, éppen ellenkezőleg: alva járt. 
Lila Zacharov
Persze milyen történet is lenne ez, ha nem lenne benne egy jó kis csetepaté. Az iskola vezetősége nem igazán nézi jó szemmel ha egy diák megpróbál repülőt játszani a kolesz tetején. Cassel-t felfüggesztik, és elmeorvosi vizsgálatra küldik. De őt mégsem ez zavarja a legjobban, hanem az álmában látott fehér macska. Nem igazán vall épp elmére, ha az ember állatokkal beszélget. (Kivéve ha az illető éppenséggel Dr Dolittle) És az sem szívderítő élmény, ha az említett macska azzal vádol: elátkoztad őt. Cassel minden követ megmozgat, hogy kiderítse mi történik vele. Lehet végül teljesen megőrült? Vagy ennél sokkal komplikáltabb dolog áll a háttérben? Egy kis okirat hamisítás itt, egy kis tudatmódosítás ott, és már kész is a baj. De vajon Cassel készen áll egy sorsfordító ütközetre, ahol az ellenfél a saját családja? Képes lesz elárulni azokat akiket a legjobban szeret, vagy fejet hajt a vasakaratnak? Vér, árulás, gyilkosság, bosszú, mindez egy kis varázslattal fűszerezve korunk egyik legjobb fantasy könyvében! Vigyázz a cica harap!
Értékelésem: 10/10 Az egyik legjobb fantasy könyv amit valaha olvastam. Kb 0% romantika és 100% akció. Igazi csemege a keménykötésű olvasók részére. Ha eleged van a rózsaszín fellegből, és az egyéniség nélküli karakterekből, csapj fel egy Holly Black könyvet, nem fogsz csalódni! 16 éves kortól ajánlom lányoknak, fiúknak egyaránt. 
A könyvhöz tartozik egy előzetes is: https://www.youtube.com/watch?v=2ZQa_3HOWgc
Szereposztás:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése