2016. február 1., hétfő

10+1 érdekesség: Trónok harca edition


1, Mi lesz, ha meghal az író?
George R. R. Martin letétbe helyezte a sorozat alapjául szolgáló "A Tűz és jég dala" című sorozat befejezését annak esetére, ha esetleg időközben elhalálozna. Ezen felül a mű főbb cselekményszálait is elárulta a sorozat szerkesztőinek. Az író 67 éves, a sorozatból pedig még minimum 2 rész hátra van. (forrás: x)


2, Sansa és Lady
A Sansa Stark-ot játszó Sophie Turner örökbe fogadta sorozatbeli rémfarkasát, Lady-t. 


3, Dothraki nyelviskola
Akár külön nyelviskolát is nyithatunk, amennyiben sikerül elsajátítanunk ezt a kissé szokatlan nyelvjárást; a dothraki nyelv ugyan is szabályos nyelvrendszerrel lett megalkotva a sorozat kedvéért. 
Pár példa: 
  • dothraki: Hash yer ray tih hrazef anni?
  • magyar: Nem láttad a lovam?
  • dothraki: Hash yer ray tih zhavors chiorisi anni
  • magyar: Nem láttad az asszonyom sárkányát?
  • dothraki: Hash me laz indee jin eveth?
  • magyar: Iható a víz?


4, Joffrey Baratheon és Batman
A Joffrey /Baratheon-t/Lannister-t alakító Jack Gleeson megfordult a "Batman: Kezdődik!" című filmben, ahol is egy kisfiút alakított. Az ő találkozása Batman-el sok Trónok harca rajongót megihletett... 


5,  Törölni akarták a sorozatot
Sajnos nem ritka az, hogy egy filmet/sorozatot a megjelenése előtt törölnek. Bármily meglepő is, a Trónok harca is majdnem erre a sorsa jutott. Az HBO marketingesei ugyan is nem láttak benne potenciális lehetőséget; így még egy nyamvadt pilot se készült hozzá. (Gondolom ők az első pár rész után munkanélküliek lettek.)


6,  Dj. Hodor 
A Hodor-t alakító ír Kristian Nairn, hivatásos DJ. 


7, Harry Potter és a Trónok harca
Összesen 9 színész játszott korábban a Harry Potter szériában. 
A legfontosabbak talán Tonks és Hermione anyja akik Osha és Catelyn Stark szerepét kapták, de Aragog szinkronhangja is visszatért egy álnok mester képében ( Pycelle) 


8, Szabadság, Egyenlőség, Meztelenség 
Nőnemű sorstársaimnak bizony kész felüdülés volt, hogy végre nem csak pucér nőket láthattunk a képernyőn. Bizony a sorozat készítői odafigyelnek arra, hogy a férfi test csodáit is megmutassák. És most ellőhetném azt a poént, hogy ez a meztelen igazság. 
(Bár én még mindig azon az elven vagyok, hogy Michiel Huisman-t /Daario Naharis/ többször is mutogathatnák Ádám-kosztümben..)


9, Aemon mester
Az Aemon mestert alakító Peter Vaughan a való életben is vak. Mind a 11 részt végigcsinálta kora (92 éves) és vaksága ellenére. 


10, Kőkorszaki technika
George R. R. Martin egy 1988-as DOS 4.0-ás operációs rendszert használ annak érdekében, hogy ne tudják ellopni a - már megírt - fejezeteket. 


10+1, Világelső torrent-termék
A Trónok harca első évadát 13 millió ember töltötte le. Ez alsó hangon is 40.000.000$ veszteséget okozott a csatornának, melyet még az sem enyhít, hogy a sorozat világelső lett a letöltött sorozatok listáján. 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése