2016. január 5., kedd

Marie-Aude Murail - Oh boy!


Fülszöveg: Három testvér néhány órája magukra maradt a világban, de megesküdtek, hogy soha senki nem választhatja el őket egymástól. A legidősebb Siméon, tizennégy éves. Cingár, barna szemű. Különleges ismertetőjele: intellektuálisan koraérett, már az érettségire készül. A középső Morgane, nyolcéves. Barna szemű, elálló fülű, osztályelső. Különleges ismertetőjele: a felnőttek minduntalan elfeledkeznek a létezéséről. A legkisebb Venise, ötéves. Kék szemű, szőke, elragadóan bájos. Olyan kislány, amilyet mindenki szeretne magának. Különleges ismertetőjele: forró szerelmi történeteket játszik el a Barbie babáival. A Morlevent gyerekek nem hajlandók a sorsukat az első jöttment szociális asszisztensre bízni. Az a cél hajtja őket, hogy kikerüljenek a gyermekotthonból, ahová elhelyezték őket, és családra leljenek. Két személy lehetne a gyámjuk. Csakhogy eleinte egyiknek sem fűlik hozzá a foga. Aztán meg egyszerre mindkettőnek. De az egyik nem túl rokonszenves, a másik meg felelőtlen, ráadásul… Ja igen! És ez a két személy ki nem állhatja egymást. 

Előszó: Őszintén szólva kicsit féltem ettől a regénytől, mivel meg voltam róla győződve, hogy egy végtelenül unalmas és érdektelen történetet fogunk kapni sablon-szereplőkkel és egysíkú cselekménnyel. Hogy őszinte legyek, hatalmasat tévedtem. Marie-Aude Murail, Oh boy! ; avagy a könyv, ami 2015-ben a legnagyobb meglepetést okozta. 

Maga a történet 3 árváról szól, akik anyjuk halála után a gyámügy kezére kerülnek. Siméon Morgane és Venise márpedig megfogadta, hogy a Morlevent testvéreket senki és semmi nem választhatja szét.
Így, mikor előkerülnek a gyerekek rokonai, felvillan egy reménysugár, és ezzel kitörik a nagy Morlevent örökösödési háború, ahol a tét maguk a gyerekek, az ár pedig a felnőttek egzisztenciája. Kissé komoly lett a téma, nem de? Nagyjából én is úgy reagáltam erre a fordulatra, mint most ti. Tátva maradt a szám...
  A legmegdöbbentőbb mégis az, hogy nem egy hirtelen fordulatról beszélünk. Az Oh boy! egy laza és poénos könyvnek indult, végül egy enyhe karakterdrámába torkollott olyan fontos kérdéseket feszegetve, mint az LMBT közösség tagjainak jogai, a halálos betegségek és a lelki traumák feldolgozása. 

Értékelés: 5/5 Mire képes az emberi sors és az akarat? Vajon képesek vagyunk megváltoztatni azt, amit már valaki előre megírt? A halál, a szerelem, és a múltban elszenvedett sérelmek csillapíthatatlan fájdalmára gyógyír ez a regény. Igazi karakterdráma a javából tele életszerű karakterekkel és sorsokkal. Hisz nem minden arany ami fénylik, és az élet sem kész habos torta. A Morlevent gyerekek tragédiája nem egyedi, hisz bárkivel, bármikor megtörténhet, de Oh boy! az élet már csak ilyen. Ha citromot ad, csinálj belőle limonádét, pont mint Marie-Aude Murail. 16 éves kortól ajánlom az élet szerelmeseinek!

A könyvet köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése