2015. június 20., szombat

 David Levithan - John Green - Will & Will


Fülszöveg: Will Grayson megismerkedik Will Graysonnal. Az egyik fiú okos és különc, akinek egyik alapszabálya: mindentől és mindenkitől tartja a távolságot. A másik dühös és depressziós, életének egyetlen fénypontja egy internetes barátság. Egy hideg éjszakán Chicago egyik legfurcsább pontján a két fiú útja keresztezi egymást. Ettől a pillanattól kezdve világaik összekeverednek, az életük visszavonhatatlanul egybefonódik. A Chicago különböző kertvárosaiban lakó két Will Grayson mintha nem is ugyanazon a bolygón élne, pedig Evanston nincs is olyan messze Naperville-től. Amikor a sors ugyanarra a meglepő helyre sodorja őket, a két fiú azon kapja magát, hogy hirtelen minden a feje tetejére áll, szembesülnek elkövetett hibáikkal, és esélyt kapnak a változtatásra. Régi és új barátaik – köztük a nagyon nagy és nagyon csúcs Mini Cooper, vérbeli focista és káprázatosan tehetséges musicalszerző – segítségével a két Will végül úrrá lehet szívügyein, mi pedig tanúi lehetünk egy olyan zseniálisan szuper gimis musicalnek, amelyhez foghatót még nem látott a világ.

Értékelés: Az Amazonon találkoztam először ezzel a könyvvel. Kicsit félve kattintottam a fülszövegre, ugyan is Green egyik könyve oly' nagy hatással volt rám, hogy egy ideig hallani sem akartam róla. De persze én és a fogadalmak köszönő viszonyban sem vagyunk, főleg ha könyvekről van szó. Így egy álomittas éjszakán felvettem a kapcsolatot a kiadó munkatársaival. Na jó reggel volt, de imádom ezt a szóösszetételt
   Will és Will Chicago két különböző kertvárosában él, a két srác (habár nevük ugyan az) nem is különbözhetnének jobban egymástól. Egyikük éli mindennapi gimis életét, mindennapi gimis problémáival, míg a másik depresszióba süllyedve várja a megváltó halált, miközben élete egy ígéretes netes-kapcsolat körül forog. "Baltásgyilkos Will" egy nap randevút beszél meg az oly' titokzatos Isaac-el, akit a neten szedett fel, a randi végül meglepő fordulatot vesz. De, hogy ennek mi köze van egy szexshop-hoz és a Mano a Mano nevű pornólaphoz az kész rejtély! Ugyan ezen a napon, és ugyan ezen a helyen bukkan fel főszereplőnk druszája* (imádom ezt a szót) és szó szerint a feje tetejére fordul a világ. Baltásgyilkos Will megismerkedik Mini Cooper-el és elkezdődik az a furcsa huza-vona amit én csak Greenship-nek hívok. Őszintén szólva nem értettem a két srácot. olyanok voltak mint két - idézem: rinyarib*nc. Nem tudtam feldolgozni Will folyamatos pesszimizmusát, ahogy megőrjített Mini folyamatos optimizmusa is. Ez a srác olyan volt, mint egy pankrátor külsővel megáldott Teréz Anya és Kozsó szerelemgyereke aki nagy világmegváltó buzgalma közepette szétrombolja a körülötte lévő világot. Habár Mini komolyan mindenkinek csak jót akar, valahogy mindig csak bajt okoz. Fő feladatának tartja barátja, Will és a Meleg-Hetero diákszövetség oszlopos tagja Jean összeboronálását. Az ő küszködésük mellé még kapunk egy zakkant gót csajt aki a fejébe veszi, hogy coming-outra bírja Baltásgyilkos Willt. Fummie értékelésében olvastam, hogy magára talált az egyik karakterben, hát én ebben a kissé beképzelt lányban leltem meg egy régi ismerősömet, szóval csak még lejjebb került a fekete listámon. Időközben Baltásgyilkos Will és Mini kapcsolata egyre komolyabbra fordul, de minden összeesküszik ellenük: a környezetük, a társadalmi helyzetük és maga Will is, de vajon kiállják a rájuk váró megpróbáltatásokat, vagy szemtanúi lehetünk egy újabb Green-féle szerelmi katasztrófának? 
  Miközben Mini Cooper a saját életét feldolgozó musicalen dolgozik megfeledkezik arról ami a legfontosabb az életben: a barátságról. Hetero Will végső elkeseredésében felrúgja az önmagának állított szabályokat és megteszi az első lépést, azt amitől mindig is félt.
  Levithan és Green egy új korszakot nyitott a YA könyvek világában. Miközben olvastam a könyvet nem tudtam, hogy mit érezzek, de a végén csak nevettem. Ez a könyv önmagában is egy kész remekmű lenne, de higgyétek el, ha két ilyen magasröptű fenegyerek összefog, abból csak jó sülhet ki!

Értékelés: 4,5/5 Nagyon megszerettem ezt a könyvet, a karakterek egyediek és különlegesek. Ami meglepett, az a sok rejtett részlet volt a két szerző eddigi műveiből. Számítottam rájuk, de nem ebben a formában és ez kicsit meglepett. A kedvenc karakterem természetesen Jean akiről csak a könyv közepén derül ki, hogy valójában melyik csapatban is játszik. Azért adok ennek a könyvnek 4,5 csillagot, mert - habár komolyan imádom - John Green még mindig nem nőtt ki a Van Houten-i fordulatokból és Levithan is maradt a szabályainál, de, hogy ezt a könyvet csak ajánlani tudom, az is biztos! 

A könyvet köszönöm a Maxim Könyvkiadónak! 

Szereposztás:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése