2015. január 25., vasárnap

John Green - Katherine a köbön (avagy a szerelem képlete)


Fülszöveg: Tizedik Katherine csak azt akarta, hogy barátok legyenek. 
Tizennyolcadik Katherine e-mailben rúgta ki. 
K-19 összetörte a szívét. 
    Colin Singleton kizárólag Katherine nevű csajokra bukik. És ha sikerül összejönnie valamelyik Katherine-nel, akkor Colin előbb-utóbb lapátra kerül. Hogy egészen pontosak legyünk, eddig tizenkilenc alkalommal. 
    Colin, az anagrammakedvelő, elkeseredett gyermektehetség tízezer dollárral a zsebében, egy vérszomjas vaddisznóval a nyomában és az anyósülésen túlsúlyos, Judy bírónő-rajongó barátjával kalandos útra indul, de egyetlen Katherine sem bukkan fel a láthatáron. Colin elhatározza, hogy megalkotja az Alapvető Katherine előreláthatósági elméletet, amely reményei szerint bármely Kirúgott számára képes megjósolni bármely kapcsolat kimenetelét, és ezáltal talán visszaszerezheti a lányt. 
Az Alaska nyomában szerzőjének árnyalt humorú regényében szó esik még szerelemről, barátságról és egy halott osztrák-magyar trónörökösről is. (forrás: moly.hu

Rövid leírás: Ez a könyv régóta előkelő helyen szerepelt a kívánságlistámon, de szűkös anyagi kereteimnek köszönhetően (és mert e hónapban már egy kisebb vagyon elb*tam könyvekre) nem vettem meg, inkább kikölcsönöztem. Hát mit ne mondjak... Most először örülök, hogy nem vettem meg egy könyvet. Lehet én vagyok a hibás, hisz túl nagy elvárásaim voltak. (Szerencsére) nem ez volt az első könyv amit az írótól olvastam, és a Katherine a köbön Green sikerkönyvei után valamilyen szinten csalódást okozott. Ennek okai: Maga a történet - legalábbis szerintem - teljesen értelmetlen, az eddig megszokott érdekes és izgalmas karakterek helyett kaptunk egy kiégett gyerektehetséget, akinek egyetlen szórakozása az anagrammák sorozatgyártása, valamint a Katherine nevű barátnők gyűjtögetése. Hozzá csapódik a muzulmán Mr.Humorzsák hittérítő Hasszán (akinek a nevét egyébként Hassan-nak írják), és egy lázadó kisvárosi lány aki maga sem tudja mit kezdjen magával. (Számomra ő volt az egyetlen pozitívum a könyvben). 
   A történet elején Colin éppen romokban hever, mivel ismét áldozatául esett egy Katherine nevű lánynak, pontosabban K-19-nek. Főhősünk nagy világfájdalmában útra kel Hasszán nevű barátjával, hogy enyhüljön szívfájdalma. A két fiú kalandos utazása egy Gutshot nevű munkaorientált kisvárosba vezet, ahol is megismerik a helyi gyártulajdonos lányát Lindseyt. 
   Egy jól irányzott "eltaknyálásnak"; egy kisebb agyrázkódásnak és Ferenc Ferdinánd sírjának köszönhetően a három muskétás barátságot köt, és elkezdődik az, amit akár kalandnak is nevezhetünk. 
Ez a valami Colin Heuréka pillanata
Miközben Colin megszállottan függvényeket és elméleteket gyárt a Kirúgó/Kirúgott témával kapcsolatban, Lindsey édesanyja (a gyár tulajdonos & munka mániás szuper mama)  munkát ajánl a fiataloknak. Küldetésük a kiöregedett munkás osztály meginterjúvolásából és Lindsey nem egészen normális barátainak elviseléséből áll. (Minő izgalmas feladat.) 
  A srácok Gutshot-i kalandjaik során szembekerülnek vaddisznókkal, gyilkos darazsakkal, anagrammákkal, Kathrinekkel és Colinokkal valamint egy idegbeteg ex-focistával. 
  A történet végére Colin megvilágosodik és rájön, mi is az ő valódi élet célja. 

Értékelés: 2,5/5 Számomra nagy csalódás volt a könyv, főleg a TFIOS és az Alaska nyomában után. Talán túl nagyon voltak az elvárásaim, talán csak egyszerűen nem nekem való ez a könyv. És habár tény, hogy a matematika nálam tiltó listán van, mégsem emiatt pontoztam le. Először is ott van Hasszán (akinek eredetileg Hassan a neve), számomra túlságosan is erőltetett volt a "Nem vagyok terrorista" imázs, mert ugye mi az első gondolatod, ha találkozol egy muszlimmal? Hát persze, hogy terrorista, mert ugye ez annyira evidens. Másrészről ott van Colin, aki annyira érdekes, mint egy kávéskanna. Az egyetlen pozitívum a vaddisznó vadászat és a darazsak voltak, na meg persze Lindsey a maga tipikus lázadozó kisvárosi tyúk képével. Minden esetre a Katherine a köbön nem került a kedvenceim közé, de azt sem mondanám, hogy megutáltam. Pusztán elkönyveltem egy unalmas és erőltetett példánynak, amit nem hiszem, hogy újra elfogok olvasni. 
  Félreértés ne essék nem akarom senki kedvét elvenni John Green könyveitől, hisz a már fent említett művei nekem is nagyon tetszettek, így rátok bízom a döntést, hogy elolvassátok-e vagy nem. 

Szereposztás:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése