2015. január 7., szerda

George R. R. Martin - Királyok csatája

A tűz és a jég dala 2


Fülszöveg: George R. R. Martin lebilincselő fantasyeposzának, A tűz és jég dalának második könyve, a Királyok csatája az uralkodóját vesztett Westeros birodalmában veszi fel a történet fonalát. Hat királyi ház száll síkra a trónért folyó küzdelemben. Az utódlásért vívott harc vérfertőzés és apagyilkosság, alkímia és merénylet díszletei között zajlik egy olyan földön, ahol a dicsőség árát vérben mérik. (moly.hu)

Értékelés: Miután kiolvastam a Trónok harcát alig bírtam magammal; így azonnal kikölcsönöztem a második részt. A könyv terjedelme (röpke 969 oldal a függeléket nem számítva) és a szűkös időkeret miatt éjjel-nappal ezt olvastam. De mit is gondol mindenki a sorozatról? Igen! Szex és erőszak... Nos hát aki ezt várja a sorozattól csalódni fog, a Tűz és a jég dala több mint egy lovagregénybe oltott pornó... Sokkal több annál. 

" A fantasy műfajának Tolkien óta egyik legnagyobb teljesítménye." 

És milyen igaz! A Királyok csatája egyike azon könyveknek, melyekre nem csak úgy rányomják a "New York Times Bestseller" emblémát, mondván: "Jó lesz ez a por népnek", ez kérem szépen egy vérlázítóan eredeti kőkemény fantasy-sorozat méltán magasztalt második kötete, ami ha akarod, ha nem magával ragad, és nem enged. Aki ismer, tudja, hogy nem olvasok lovagregényt, de Martin Mester elérte a lehetetlent: megszállottja lettem mind a könyveknek, mind a sorozatnak. 
 A Királyok csatája közel 1000 oldalán végigizgulhatjuk a Westeros vastrónjáért folyó küzdelmet. A király halálával a királyság szétesik, négy önjelölt uralkodó lép színre. Ki a hatalomért, ki a becsületért, ki a jogaiért harcol. Én pedig elkövettem azt a hibát, hogy megszerettem Martin karaktereit, (aki nem ismeri az író stílusát, és egyenlőre csak szemezget a könyvekkel, előre figyelmeztetem: George R. R. Martin úgy ritkítja a karakterlistát, mint más a szemöldökét),
természetesen már a könyv elején legyilkolták a kedvenc karakteremet...
 Minden esetre, ez ne tántorítson el senkit, hisz lesznek túlélők (remélem).  
Miközben a négy önjelölt király egymás kiiktatásán ügyködik, szemünk elé tárul a Westerosért folyó vad küzdelem; annak minden szépségével és borzalmával. A könyv által részletes betekintést nyerhetünk egy "középkori" vár ostromába, megtudhatjuk, hogyan élték meg mindezt az emberek cselszövések, árulások és gyilkosságok közepette.
 A könyvben többek között szó esik a vérfertőzésről, a fattyú gyerekekről, az örökösödésről, a sárkányokról és a friss húsra vadászó szellemekről is. Megtudhatjuk mik is azok a zöld álmok, és kiderül, hogy a Stark gyerekek Rémfarkasai milyen gyári extrákkal rendelkeznek. 
 Engem különösen két karakter ragadott meg: Daenerys és Havas Jon (nem, akármilyen furcsa, nem John-nak írják), bár Tyrion Lennisternél nagyobb figura nincsen. Imádtam a beszólásait, a cseleit, és a furfangos ügyködéseit. Viszont az idegeimre megy, hogy eddig egy (számomra) negatív karakter sem lett varjú/holló eledel. Ettől függetlenül, nem igazán tudok mibe belekötni. 
Ez a könyv egy tízes listán 11 pontos, nekem nagyon a szívemhez nőtt, így tiszta szívből tudom ajánlani. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése