2015. január 12., hétfő

E. L. James - A szürke 50 árnyalata 


 Fülszöveg: Az erotikus, mulattató és mélyen megindító Ötven árnyalat-trilógia olyan történet, amely hatalmába keríti és birtokba veszi olvasóját, azután mindig vele marad. 
Amikor Anastasia Steele, az irodalom szakos egyetemi hallgató interjút készít Christian Greyjel, az ifjú vállalkozóval, gyönyörű, okos és ijesztő férfival találja szemben magát. A nem e világban élő és ártatlan Ana megretten, amikor ráébred, hogy akarja ezt a férfit, és annak rejtélyes tartózkodása ellenére kétségbeesetten próbál közelebb kerülni hozzá. Grey, aki képtelen ellenállni Ana csendes szépségének, eszének és független szellemének, elismeri, hogy ő is akarja a lányt – de a saját feltételei szerint. 
Ana, akit egyszerre ijeszt és izgat Grey szokatlan szexuális ízlése, habozik. Greyt minden sikere – multinacionális vállalkozásai, hatalmas vagyona, szerető családja – ellenére démonok gyötrik és az önuralom kényszere emészti. Amikor a pár vakmerő, szenvedélyes viszonyba kezd, Ana fölfedezi Grey titkait és tulajdon, sötét vágyait.  (moly.hu)                    


Régóta szemezgettem ezzel a könyvvel, mire végre 1, megtudtam szerezni 2, rátudtam szánni magam. (Köszönöm Ulpius! :) )  A Szürke ötven árnyalata tipikusan az a könyv, amit vagy szeretsz, vagy utálsz. Habár távol áll tőlem az a világ melyet az írónő lefest, és bevallom néha megdöbbentően "részletes" volt maga a könyv, a Szürke 50 árnyalata valahogy mégis a szívemhez nőtt. 
 Sok helyen olvastam, hogy " Csak a "korbácsolós- kikötözős" szadomazó téma miatt lett ilyen népszerű. Nos nem tudom, hogy te, aki most ezt olvasod, miket hallottál, vagy tapasztaltál olvasás közben, de én az ilyen kijelentéseken csak nevetek. Nem hiszem, hogy az erotikus szál miatt viszik úgy mint az akciós csirkefarhátat - bár sokan nyilván emiatt vették meg... 
Anastasia Steele
 Először is, adatik egy frissen diplomázott önértékelési problémákkal küzdő gyönyörű fiatal főszereplő nőnk, aki végleg elkönyvelte magát szürke kisegérnek, mellé kapunk egy szédítően jóképű üzletembert, Christiant, akiben (külső ránézésre) annyi szeretet lakozik, mint egy teáskannában. 
Mikor Ana először találkozik a mogorva, de szexi félistennel, rögtön fellángol közöttük a levegő. A szikrák csakúgy pattognak! Ana - mint minden nőnemű (és néhány hímnemű) lény azonnal szemet vet a fiatal sármos férfira. Csodák csodájára a rideg Christian felfigyel a félénk, de gyönyörű lányra, és mindent megtesz azért, hogy a társaságát élvezhesse. 
 Nem ezt vártátok mi? Hol van az ostor, és a Fájdalom vörös szobája, mi? Na nem kell aggódni, nem hiába ez a világ egyik legjobb erotikus drámája. 
Escala torony Seattle
Christian Grey sötét titkot rejteget: míg a külvilág zárkózott üzletembernek látja, a magánéletben jóképű főszereplőnk él-hal a szadomizmusért, korbácsok, fenyítő pálcák, béklyók és bilincsek egész kis tárházát rendezte be Seattle-i luxus lakásában. Christian nem ismer lehetetlent, szemet vetett Anara, és eltökélt szándéka, hogy meg is szerzi őt, kerüljék bármibe is. Anat persze nem sokáig kell győzködni, Christian nyers modora mágnesként hat rá, nem tud neki ellenállni. De mi lesz akkor, ha két ennyire különböző embert összeeresztünk? Vajon Ana szembe mer szállni a társadalmi elvárásokkal, hogy a biztonságos kis élete helyett valami újba, valami sötétbe kezdjen? Vajon képes lesz behódolni az irányításmániás Christiannak, aki képtelen normális emberi érzelmeket adni- és kapni? Aki számára az érintés kemény korlát, és aki nem vágyik semmi másra, csak hatalomra és szexre? Mi van akkor ha Ana többet akar, és mi van akkor, ha minderre Christian nem képes? A szürke ötven árnyalata olyan tabutémákat feszeget, melyek - még ha észre sem vesszük őket - folyamatosan jelen vannak mindennapi életünkben. Hisz nem láthatunk bele minden ember életébe, ki tudja ki-mit művel akkor, mikor senki sem látja? 
Christian Grey 
 A szürke ötven árnyalata megrendítően érzéki palettája az ellentétek vonzásának. A szerelem és a vágy, a szegénység és a gazdagság, a társadalmi elvárások és a valóság, mindez csak egy kisebb része mindannak, mellyel E. L. James a trilógia során foglalkozik. Ez a könyv kész realista tanulmány, nincs semmi rózsaszín köd, romantikus tiniszerelem, csókokkal pecsételt vallomások, semmi. A Szürke ötven árnyalata trilógia hihetetlenül izgalmas elegye a vágynak és a valóságnak. Kíméletlenül hat az érzékekre, és talán még az is kedvet kap az olvasásához, akitől távol áll ez a világ. Hisz, akármilyen furcsa is, ez az érzékien romantikus történet magával ragad, vagy így, vagy úgy. Ha egyszer belekezdesz, nem tudsz majd elmenni mellette anélkül, hogy ne lenne valamilyen pozitív vagy negatív véleményed. Itt nincs aranyközépút, nincs semleges fél, nincs független vélemény.  
 A Christiant övező rejtély magával ragad és nem enged.
 Ne állj ellen a csábításnak, merülj el egy sötét és érzéki világban, ahol többé már nem te vagy az Úr.

Értékelés: Abszolút 5 csillag, az egyik legjobb erotikus dráma amit valaha olvastam. 

Szereposztás: 
  


Szinkronos előzetes:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése