2014. augusztus 29., péntek

J. K. Rowling - Harry Potter és a Titkok Kamrája könyvkritika

Fülszöveg:
Harry Potter varázslónak született. Második tanéve a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában éppen olyan eseménydúsnak bizonyult, mint amilyen az első volt. Lekési a különvonatot, így barátai repülő autóján érkezik tanulmányai színhelyére. S a java csak ezután következik… (forrás: moly.hu)

Ajánló: A Dursley családnál töltött szünidő alatt Harry Pottert az ifjú varázslót meglátogatja egy Dobby nevű házimanó. A fura kis lény figyelmezteti: Ha kedves az élete, ne térjen vissza Roxfortba.
Természetesen Harry figyelmen kívül hagyja a figyelmeztetést.  
 Ámde Doby elszánt. Ha szépszerével nem tudja rávenni védencét a maradásra, akkor kénytelen mágiát alkalmazni. A terve sikerrel jár, mikor nyakon borítja Dursley-ék befolyásos vendégét egy tál pudinggal.
 Vernon bácsi azon nyomban szobafogságra ítéli az egyébként ártatlan fiút. Még egy ácsot is hív, hogy rácsot szereltessen unokaöccse szobaablakára. Harry megrémül, az elmúlt egy év során Roxfort lett az otthona. Ott vannak a barátai, Hermione Ron és a barátságos vadőr: Hagrid. 
 Ha mindezt elveszíti abba beleőrül. 
Miközben ezen ábrándozik hirtelen zajt hall az ablak felől. A Weasley fiúk érkezte, hogy kiszabadítsák. Nem is akárhogy: a rafinált fiúk elcsenték apjuk elvarázsolt autóját, hogy kimenekítsék Harryt. 
 Az akció sikerrel jár, Harry a nyári szünet hátralevő részét a Weasley családnál tölti, ahol olyan szórakoztató dolgokban lesz osztályrésze, mint a Kerti törpék hajigálása. Lazán meglengeted őket a levegőben, majd sutty. :D Vagy a hopp-porral való utazás. 
 Sajnos az utóbbi kaland rosszul sül el. Harry véletlenül a Zsebpiszok közbe varázsolja magát, mely az Abszol út, egy olyan része, ahol javarészt fekete mágiához szükséges eszközöket és hozzávalókat árulnak jó pénzért. Csak tetézi a dolgot, hogy Harry összefut Draco és Lucius Malfoy-al. Apa és fia éppen piszkos kis dolgaik egy részétől szeretnének megszabadulni. 
Miután Harry megveszi az iskolakezdéshez szükséges eszközöket Ronnal karöltve elindulnak a 9 és háromnegyedik vágányra. A probléma csak az, hogy a mágikus fal nem engedi át őket, és a muglik világában ragadnak. Mint mindig Ronnak most is van egy remek ötlete: kössék el apja elvarázsolt kocsiját, és eredjenek azzal a varázslótanoncok után.  
 Milyen kaland is lenne ez, ha a végén Harryék nem kerülnének bajba. Útjuk végeztével sikeresen landolnak egy megvadult fúriafűz „karjaiban”. A fa elszánt célja, hogy LCD varázslókat csináljon a két barátból. Végül sikeresen megmenekülnek, de a varázskocsi dühében kidobja őket, majd elhajt a Tiltott Rengetegbe. 
 A fiúk rémülten és kimerülten, de megérkeznek az iskolába, ahol már várják őket. „Kedvenc tanáruk” Piton professzor habzó szájjal várja őket. Ha ez még nem lenne elég, megérkezik a Griffendél ház vezetője McGalagony professzor is, aki habár nem olyan rémisztő, de éppolyan szigorú mint Piton professzor. 
  
A szerencsétlen eseményeknek még nincs vége. Miután Harry és Ron a Nagy terem felé igyekeznek , megtalálják a gondnok Argus Frics undok macskájának Mrs. Norrisnak a kővé dermedt testét. Ezután nem sokkal  rátalálnak Colin és a Griffendél ház szellemére. Mindketten kővé dermedtek. Ami itt kimaradt a filmből, az az volt, mikor az egyik diáknak egy hatalmas legyezővel kellett fellebegtetnie Félig Fejnélküli Nick „testét” a gyengélkedőbe. Ezt azért megnéztem volna. :'D 
A tettes üzenetet is hagyott: „Feltárult a titkok kamrája. Az utód ellenségei reszkessetek!„ 
Egy szerencsétlen eset során fény derül arra, hogy Harry párszaszájú, vagyis beszél a kígyók nyelvén. Ez pedig egy nagyon ritka és sötét képesség. Mindenki azzal vádolja Harry-t, hogy ő Mardekár Malazár utódja, s hogy ő áll a támadások mögött. A barátai elpártolnak tőle, s az sem segít, hogy a Mardekár kviddics csapatának új fogója akadt; Harry esküdt ellensége a képbemászó Draco Malfoy. A kitüntető címet persze nem a tehetsége miatt kapta. A fiú apja Lucius Malfoy, vadi új varázs seprűket vett a csapatnak. 
 Harry-nek már emiatt is aggódnia kell. Habár neki egy kitűnő Nimbus 2000-ese van, a Mardekár csapata már az új, és jobb Nimbus 2001-eseken ülök meg a szelek szárnyát. 

Hermione Draco viselkedéséből arra következtet, hogy a fiú nyithatta ki a kamrát. El is szánja magát, hogy leleplezi. Suttyomban nekiállnak Százfűlé főzetet kotyvasztani egy kísértet lakta lánymosdóban. 
Tom Denem naplója
 Az akcióra a karácsonyi szünet közben kerül sor, de mint később megtudják: Draco nem tud semmit. 
 Mikor Harry visszatér a lánymosdóba a síró szellemlányra Myrtle-re talál. Valaki hozzávágott egy könyvet, miközben ő békésen a klotyójában merengett. Harry magával viszi a kis bőrkötéses könyvet, és döbbenten veszi észre, hogy az a mugli világból származik. Sajnos a napló üres. Harry nem tudja miért akart bárki is megszabadulni egy egyébként üres naplótól. Végül rájön a titokra: Ha ír a naplóba, az válaszol. A Tom Denem-ként bemutatkozó naplótól tudja meg, hogy 50 éve valaki már kinyitotta  Titkok Kamráját, s akkor egy lány meghalt. 
 Mikor többet akar tudni az esetről, a napló beszippantja, és fény derül a titokra: akkor, 50 éve egy személyt megvádoltak a Kamra kinyitásával, s ki is rúgták. Ez a személy pedig nem más volt, mint a Roxfort vadőre: Rubeus Hagrid. 
 Harry nem akarta elhinni, hogy pont Hagrid tenne ilyen szörnyűséget. Miközben barátaival Ron-nal és Hermione-val nyomozásba kezd, szörnyű dolgokra derül fény. Megtudhatjuk a napló, s titokzatos lakójának történetét. S további izgalmas kalandokba keveredünk, miközben fény derül a sötét titokra, s kitárul a Titkok Kamrája szabadjára engedve a gyomrában megbúvó gyilkos szörnyeteget.  

Értékelésem: 10/10 Akárcsak Harry-t Denem naplója, engem is pont úgy szippantott magába Rowling második kötete. Fantasztikusan izgalmas és lendületes. Alig bírtam letenni. Mind a szereplők mind a cselekmény valami hihetetlenül jól lett felépítve. Ha a film tetszett, a könyvet egyenesen imádni fogod! Ne állj ellen, téged is vár a varázsló világ. Keep calm and don't be muggle. :D 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése